Sky Sky Garland
Garland Garland Garland
Green Green
Butterfly

Bee Fiókom Hírlevél feliratkozás Facebook oldalunk
Legutóbbi Topikok
Legutóbbi cikk

Miért fontos a tejfogak ápolása? 2017. 8. 8.

A tejfogak megérkezése nagy esemény az apróságok számára. 6-8 hónapos kor körül bújik ki első fogacska, melyre minden gyermek másképpen reagál: van, akit jobban, van, akit kevésbé visel meg, változó lehet az előbújás sorrendje és ideje is. Gondozásukról megoszlanak a vélemények. Oszlassuk el a tévhiteket!

babamosoly

A tejfogak azok a fogak, melyek először jelennek meg a kisgyerekek szájában, ezek idővel lecserélődnek, helyükre maradandó fogak kerülnek. Mivel ezek elhullnak, sokan úgy gondolják, hogy nincs szükség különösebb figyelemre velük kapcsolatban. Kiesik, majd nő másik, ezzel el is van felejtve a gyermeki fogápolás és védelem. Holott a kérdés ennél sokkal fontosabb.

Minden gyereknek meg kell tanulnia, hogy a szájápolásnak egészségi és higiéniai okai is vannak. A szánkba egy átlagos napon igen sok minden bekerül: táplálékok, cukrok, savak, baktériumok, stb. A nem, vagy helytelenül ápolt szájban felszaporodnak a baktériumok, melyek kellemetlen szájszagot okoznak, ahogyan a túlzott savtermelődés vagy a szuvas, lyukas és romlott fogak is hozzájárulnak a rossz lehelet kialakulásához. Sok szülőtől hallani, hogy az óvodás, kisiskolás gyerek nem mos fogat, mert nem szereti a fogkrém ízét, vagy az ezzel járó procedúrát. A szülők pedig ráhagyják, mondván, ez úgyis kiesik majd. Ha a gyerek kiskorban nem szokja meg, hogy minden nap megmossa a fogát, akkor nagyobbként ez még nehezebb lesz, mert kicsiként sokkal tanulékonyabb, alkalmazkodóbb az egyén.

A tejfogak segítségével tanulja meg a baba, hogyan kell rágni, a fogak segítenek abban, hogy a gyomor könnyebben tudja megemészteni a falatot. Biztos mindnyájan hallottuk már, hogy a táplálékot érdemes legalább harmincszor megrágni, mielőtt lenyeljük. Bár megeshet, hogy ezt nem tartjuk be, a rágásnak komoly szerepe van abban, hogy a gyomor megfelelően dolgozzon, és később ne kapjunk gyomorfekélyt, vagy bármilyen más gyomorbetegséget. A rágásnál a nyál segít az ételt elemeire bontani, a kisebb falatokat könnyebb megemészteni, és bizonyos anyagok már a szájban lebomlanak. Azok az emberek, akiknek hiányos a fogsoruk, sokkal kevésbé képesek megfelelően megrágni az ételt, jobban megterhelik a gyomrot, így később komoly betegségek is kialakulhatnak. A picik gyomra ebben a korban még igen gyenge, szokniuk kell a táplálék feldolgozását. Ezért is van, hogy fokozatosan ismertetjük meg bizonyos ételekkel, mert meg kell tanulnia azt, hogyan eméssze meg a bevitt táplálékot.

A tejfogak elhullása azért is veszélyes, mert a fogak könnyen elcsúsznak, így később a maradandó fogak növekedése problémás lehet. A tejfog előkészíti a terepet a maradandó fogak számára. Minél előbb veszíti el a gyerek a tejfogát a maradandó fogak megjelenéséhez viszonyítva, annál nagyobb az esélye a szabálytalan fogsor kialakulásának. Persze, manapság vannak mindenféle szuper fogszabályozó készülékek, melyek segítenek a tökéletes fogsor kialakításában, de jobb megelőzni a bajt, mint megvárni, hogy még nagyobb legyen. A fogszabályzó készülékek árai elég magasak, a kezelésekre eljárni minden hónapban idő és energiaigényes.

fogMivel a fogváltás folyamatos, a szuvason hagyott tejfog károsodása átterjedhet a többi fogra is, így akár a maradandó fogakban is tartós károk keletkeznek. Gondoljunk csak bele, ha a tejfogakra nem kellene figyelmet fordítani, mi szükség lenne nagy tudású, kifejezetten erre specializált gyermekfogászokra, és gyermekfogkrémekre? A fogszuvasodás okozhatja a fogíny gyulladását, ami fájdalomérzetet okoz, felduzzadhat a gyermek arca, felszökhet a láza. Mindez azonban csak másodlagos tünet, hiszen a gyulladt íny a maradandó fogakat is veszélyezteti, gennyes góc alakulhat ki bennük, és sérül a fogzománc, így a későbbiekben sokkal több probléma lehet ezekkel a fogakkal. Fontos tudni, hogy a tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabb lefolyású, így a rendszeres szűrővizsgálat kihagyása ártalmas a gyerekre nézve.

 

Mit tehetünk az egészséges fogak megőrzéséért?

Már az első tejfogak megjelenésétől szoktassuk rá babánkat a fogmosásra. Minél játékosabban, jobb hangulatban zajlik ez a feladat, annál könnyebben válik a napi rutin részévé. Az egészen kicsiknél inkább a szülő mossa a fogat, de érdemes a gyereknek is besegíteni, például fogjuk közösen a fogkefét. Segíthet, ha apa vagy anya is akkor mossa a fogát, így a gyerek mintát lát a szülőtől.  Legyen egy közös program, vagy valamilyen élmény a fogmosás! Mindenképpen bíztassuk a gyereket, hogy nem kell félni, ez hasznos, és az ő érdeke. Ha játéknak állítjuk be, akkor könnyebbé válik az elfogadása.

Természetesen a fogkrémválasztás is hozzájárulhat a fogmosáshoz való hozzáállás kialakításában. A gyerekek általában nem szeretik a mentolos fogkrémet, mert nekik túlságosan intenzív, „erős-csípős” ízű, ezt ne erőltessük. A legtöbb gyermekfogkrém rágó vagy gyümölcs ízekben készült. Valóban, így a picik szeretik megkóstolni, megenni. Ez nem feltétlenül baj, hiszen a gyerekfogkrém rájuk lett alakítva, ők még nem tudják teljesen kiköpni, kiöblíteni a szájukból a fogkrémet, így mindenképpen valamennyit lenyelnek belőle.

Tippünk: Az Ovenall Huncut fogkrémek segítségével gyerekjátékká válik a fogmosás. Kellemes rágó ízével, zselés állagával hamar a kicsik kedvencévé válik. Fluoridos és fluoridmentes változatban is kapható, már az első tejfogak megjelenésétől használható. Összetevői révén erősíti a fogzománcot, melyek így tiszták, hófehérek és egészségesek maradnak. 


 
 
További bejegyzések