Sky Sky Garland
Garland Garland Garland
Green Green
Butterfly

Bee Fiókom Hírlevél feliratkozás Facebook oldalunk
Legutóbbi Topikok
Legutóbbi cikk

Alternatív szülés 2016. 1. 6.

Egyre gyakrabban hallani a kismamák közötti beszélgetésekben, fórumokon az alternatív szülés kifejezést. Mit jelent ez a fogalom? Jó vagy rossz megoldás a gyermek világrahozatalában? Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Ezek a kérdések biztos, hogy a legtöbb, a téma iránt érdeklődő kismamában felmerülnek, ahogy tervezgetik a nagy eseményt. Minden nő életének egyik legmeghatározóbb napja, mikor világra hozza kicsinyét. Mégis sokan félnek tőle. Ha nincs komolyabb rizikó, akkor általában természetes úton születnek a babák. A vajúdás, a szülés fájdalmait mindenki szeretné megkönnyíteni, ahogy lehetséges. Van, aki epidurális érzéstelenítést kér, van olyan is, aki a császármetszést választja, és vannak olyanok, akik az alternatív vajúdás/szülés mellett döntenek. A következőkben az alternatív szülés témakörét járjuk körül.

Sokan az alternatív szülés kifejezés hallatán az otthonszülésre asszociálnak, ezért úgy gondolják, hogy ez törvénytelen, elítélendő és rossz. Holott ez a módszer teljesen mást takar, többek között az otthon szülés kiváltását akarja előidézni kórházi, de otthonra emlékeztető körülmények megteremtésével. Ez a fogalom azonban ennél sokkal többet is takar. Magyarországon először a jászberényi Szent Erzsébet Kórház alakított ki speciális eszközökkel felszerelt szülőszobát, hogy a kismamák saját igényeik szerint élhessék át a szülés pillanatait, mindezt családias környezetben, vajúdást könnyítő eszközökkel. Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász szerint a szenvedés enyhíthető, ha a kismama a neki legkényelmesebb pozícióban vajúdhat, vagyis nincs szülőágyra kényszerítve. Az alternatív vajúdáshoz használhatnak a nők például szülőszéket, labdát, zuhanyt, borogatást, masszázst, sőt még akupresszúrát is. A lehetőségek tárháza széles. Erre persze nem minden kórházban van lehetőség, és az eszközök is intézményenként változnak.

Dr. Ördög János elmondta, hogy a kádban/vízben szülést semmilyen törvényi szabályozás nem tiltja, így tehát ha valahol van rá mód és hozzáértő személyzet, nyugodtan választható módszer. Bizonyára mindenkinek megfordult a fejében, hogy ez esetben kell-e fertőzéstől tartani. Baktériumok, fertőzések vannak, voltak és lesznek is az életünkben. Ezek megjelenhetnek a szülőszobában is. Ahhoz, hogy kisgyermekünknek kialakulhasson az immunrendszere, sok mindennek kell megtörténnie az életében, mely a szülés pillanatában már elkezdődik. Nincs szükség arra, hogy a gyermeket burokban hozza az anya a világra. Ahogy elindul kifelé, s kapcsolatba kerül a levegővel, az anya bőrével, baktériumok veszik körül. Ebben a témában egy érdekes videót ajánlanak a kismamák számára, melynek első vetítése 2014. szeptember 20-án volt, a címe: MIKROSZÜLÉS. Érdemes megtekinteni a beszélgetéssel egybekötött filmet, mely a beavatkozásos szülés következményeiről, az embereket fenyegető járványról értekezik, melyben a szülés formájának és következményeinek jelentős szerepe van.

Az alternatív szülés fontos előrelépés lehet a természetes szülés repertoárjában, főleg a legális otthonszülés bonyolultsága végett. Hiszen a kórházakban berendeznek olyan családi szobákat, melyek az otthon közegét elevenítik meg, ott lehet a család, de ha komplikáció adódik, azonnal tudnak intézkedni, így nincs veszélyeztetve sem a baba, sem az édesanya. Az alternatív szülés kérdésében még megoszlanak a vélemények a szakmában is, ebből adódóan a kismamák tábora is megosztott, hiszen ha hallgat a nőgyógyászára, akkor úgy fogja világra hozni kicsinyét, ahogy az az orvos szerint a legjobb neki és a babának. A lényeg minden esetben, hogy bármilyen megoldást is választ a kismama, az lesz az ideális, amit teljes egészében el tud fogadni az előnyeivel és hátrányaival együtt, illetve amiben ő jól érzi magát, és nincs veszélyeztetve egyikük élete sem. A szülés nehézségeit úgy lehet a legkönnyebben elviselni, ha az ember tudja, hogy biztonságban van, ha a szeme előtt lebeg a cél, amiért küzd, ha megvan a szakmai segítség, és a megfelelő technikai háttér, és a megfelelő hozzáállás az édesanya részéről.

A szülés után is vannak lehetőségek bizonyos extrákra, hiszen számos család-barát kórház van, ahol támogatják, hogy a gyermek az édesanyával lehessen együtt. Megtanítják gondozni a gyermekét, kialakíthatják a megfelelő belsőséges viszonyt akár az édesapával együtt, megtanulja az édesanya, hogy miért sír a babája, mikor mit kell tenni, és hogyan gondozza őt. Természetesen a csecsemő mellett az édesanya egészsége is fontos, mind a szülés utáni, mind pedig a szoptatással együtt járó nehézségek terén.

Dr. Ördög János úgy véli, sokan érdeklődnek az alternatív szülés iránt, de még nem elegen, éppen ezért megalapította – sok más kollégájával együtt – a Lelki Köldökzsinór Egyesületet, melyhez bárki bátran csatlakozhat a Facebook-on. Céljuk, hogy a szakmai oktatáshoz hozzájáruljanak, hogy megnyissák az utat az új előtt, és hogy segítsék, támogassák a kismamák megfelelő felkészítését a szülésre, a gyermekgondozásra, hogy mind testileg, mind pedig lelkileg fel legyen készülve a rájuk váró eseményekre és feladatokra.


 
 
További bejegyzések